ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Prunus armeniaca)

Σας αρέσουν τα φρούτα που βγάζει η προύμνη η Αρμενική; Αυτό είναι το επιστημονικό όνομα της βερικοκιάς που την έφεραν στη Μεσόγειο από την Αρμενία,εκατό χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού.

Οι Ρωμαίοι έλεγαν τα φρούτα της πρεκόκια,οι προγονοί μας βερικοκιά,σιγά σιγά έγιναν βερίκοκα.Υπάρχουν πολλές ποικιλίες,μια όμως από τις καλύτερες,που τη ζητούν όλοι οι καλοφαγάδες,είναι τα βερίκοκα ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.Το όνομά του έγινε φίρμα, έμεινε στην ιστορία της ελληνικής γεωργίας.

Ο Γιώργης μετανάστευσε στην Αμερική και γύρισε στο χωριό μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.Ο αδελφός του είχε σκοτωθεί στρατιώτης στην Μακεδονία και αποφάσισε να πάει εκεί για να βρει τον τάφο του.Καθώς περπατούσε σ’ένα δρόμο της Θεσσαλονίκης,του έκανε εντύπωση μια βερικοκιά που την είχαν φυτέψει στην άκρη του κήπου. Ήταν διαφορετική από τις συνηθισμένες που είχαν στην Λυκοποριά. Πιό φουντωμένη,πιο ζωηρή στο χρώμα των φύλλων.Μπήκε μέσα,ζήτησε την άδεια από το νοικοκύρη και έκοψε μερικά κλαδιά. Τα τύλιξε σε βρεγμένα πανιά και τα μετέφερε στη Λυκοποριά και με αυτά μπόλιασε μερικές δικές του βερικοκιές.

Τα φρούτα που έβγαλαν ήταν αποκάλυψη.Μικρά,γλυκά πεντανόστιμα.Να μην τα πολυλογούμε,μέσα σε λίγα χρόνια όλοι παράτησαν τις κοντούλες και άρχισαν να φυτεύουν βερικοκιές,δηλαδή την ποικιλία ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ,αυτάπου κι εμείς κάθε καλοκαίρι ζητάμε από τον μανάβη μας.

Πέθανε το 1951.’Ηταν Ιερέας στη Λυκοποριά  ο γιός του,πατήρ Θεοφάνης Γ. Διαμαντόπουλος(1928-2004).

Άρθρα δημιουργήθηκαν 36

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω

fnsgd.eu is made with ♡ by

Diamantopoulos