Συνάντηση ΟΛΜΕ – Κεραμέως και νέα κινητοποίηση των καθηγητών Χρήστος Κάτσικας

Συνάντηση ΟΛΜΕ – Κεραμέως και νέα κινητοποίηση των καθηγητών
Χρήστος Κάτσικας

Σε νέα εκπαιδευτική κινητοποίηση καλεί η ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στις 11 πμ στο Υπουργείο Παιδείας με αφορμή τη συνάντηση που θα έχει το ΔΣ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το νόμο Κεραμέως που έφερε εν μέσω πανδημίας και ψήφισε πρόσφατα, αλλάζει το DNA της εκπαίδευσης και επιτίθεται βίαια στις δομές της, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο και συνεχίζει την νεοσυντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της βαρβαρότητας. Την ώρα που απολύονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μειώνονται οι μισθοί, ελαστικοποιούνται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις και το Ελντοράντο των «επενδυτών» ετοιμάζεται να σαρώσει τα πάντα, στην ίδια λογική της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών και της διάλυσης, το ΥΠΑΙΘ αλλάζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επεμβαίνοντας βάναυσα στη ζωή χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, όπως και χιλιάδων εκπαιδευτικών που είναι υποψήφιοι για διαθεσιμότητα και απόλυση. Το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα (Ω.Π.) για το Λύκειο διατηρεί βασικές πλευρές του προηγούμενου και ουσιαστικά ενισχύει ένα Λύκειο θάλαμο προετοιμασίας για τα ΑΕΙ, που μετατρέπεται σε γνωστικό Καιάδα για χιλιάδες παιδιά.

Είναι φανερό πως και τα νέα ωρολόγια προγράμματα του ΥΠΑΙΘ υπακούουν στην αποτελεσματικότερη δημοσιονομική πειθαρχία με την ελαχιστοποίηση του κόστους της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τη μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού, υπονομεύουν τη μονιμότητα στην εργασία, εναρμονίζονται με το αγοραίο εξεταστικοκεντρικό σχολείο της Κεραμέως, με λιγότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς, λιγότερη γνώση και κυριαρχία των δεξιοτήτων, όπως καθορίζονται από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.

Αυτή είναι η επιλογή των «αρίστων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ένα φτηνό κι ευέλικτο σχολείο αποκομμένο από την κοινωνική πραγματικότητα που προετοιμάζει φτηνούς, ευέλικτους εργασιακά και χειραγωγήσιμους εργαζόμενους. Ένα Λύκειο εξειδίκευσης, ένα Λύκειο αποστεωμένο από τέχνες, σκέψη, γνώση, που θα σπρώχνει τα παιδιά των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων αποκλειστικά στην κατάρτιση, την πρώιμη εργασία-σκλαβιά.

Σύμφωνα με το Γιάννη Μαρίνη μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ οι κλάδοι κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών, νομικών επιστημών, καλλιτεχνικής παιδείας και αρχιτεκτόνων – πολ. μηχανικών, ουσιαστικά και τυπικά, περιορίζονται έως εξαφανίζονται από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πλήττονται ακόμη περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και πλήθος συναδέλφων αφήνονται με ελλειμματικό ή ακόμη και μηδενικό διδακτικό ωράριο. Οι κοινωνικές επιστήμες εξαφανίζονται.

Το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας συρρικνώνεται, ο Σύγχρονος Κόσμος – Πολίτης και Δημοκρατία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών εξοβελίζονται. Η Κοινωνιολογία καταργείται από πανελλαδικά εξεταζόμενο από την χρονιά 2021-22. Πολλά από αυτά που εξαφανίζονται, επηρεάζουν και τον κλάδο Οικονομίας ΠΕ 80, που επίσης πλήττεται. Ό,τι δεν κινείται στην σφαίρα των δεξιοτήτων (soft skills), δεν αξίζει να υπάρχει καν ως αντικείμενο διδασκαλίας στο δημόσιο σχολείο. H επιστροφή στο παρελθόν εξηγεί την νεοσυντηρητική πλευρά στο Ω.Π.

Τον αποκεφαλισμό των κοινωνικών επιστημών ακολουθεί ο εξοβελισμός των αντικειμένων της καλλιτεχνικής παιδείας. Όλα τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας καταργούνται από το Λύκειο και μένουν ως μονόωρα στο γυμνάσιο τα εικαστικά και η μουσική. Εξαφανίζουν ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη και τον πολιτισμό. Εκτός από την καλλιέργεια, τη γνώση και την αισθητική παιδεία που θα στερείται ο μαθητής του Λυκείου, στερείται και τη διδασκαλία στο Ελεύθερο και στο Γραμμικό Σχέδιο, που αποτελούν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και πλέον ο μόνος τρόπος επαφής με αυτά είναι τα φροντιστήρια και οι ιδιωτικές σχολές.

Εξαφανίζονται επίσης ο Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και τα Projects. Με την κατάργηση της Γεωλογίας και της Διαχείρισης φυσικών πόρων από τα μαθήματα επιλογής στα ΓΕΛ και μειώσεις ωρών στη Φυσική πλήττεται για άλλη μια φορά ο κλάδος των ΠΕ04 στο σύνολό του. Από τις ομάδες προσανατολισμού του Λυκείου και την αλλαγή του 7ωρου σε 6ωρο, χάνεται για όλες τις ειδικότητες από μία ώρα.

Ο Χρήστος Κουρνιώτης, μελος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σημειώνει ότι με όλα αυτά η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, δημιουργεί μια στρατιά από υποψήφιους για διαθεσιμότητα και απόλυση εκπαιδευτικούς. Ακολουθεί το «Δόγμα του Σοκ» αποκεφαλίζοντας ολόκληρα διδακτικά αντικείμενα όπως έκανε και το 2013 με εκκαθαρίσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.

Μάλιστα η Υπουργός αρνείται προκλητικά να δεχθεί τους εκπροσώπους των θιγόμενων ειδικοτήτων με την Ομοσπονδία ακολουθώντας το παράδειγμά του εισηγητή των αλλαγών, του τέως υπαλλήλου σχολαρχών Αντωνίου, προέδρου του ΙΕΠ. Ακολουθώντας και αυτή όπως και οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου τη λογιστική των στοχευμένων αυξομειώσεων, φορτώνει το Ω.Π. με επιπλέον ώρες σε αντικείμενα όπου οι εκπαιδευτικοί «περισσεύουν», ενώ από την άλλη δημιουργεί δεξαμενή «πλεοναζόντων» καθηγητών χωρίς ωράριο ή μόνιμα περιπλανώμενους σε 4 και 5 σχολεία. Χιλιάδες αναπληρωτές και αναπληρώτριες που όλο το προηγούμενο διάστημα κάλυπταν τα κενά σε όλη την Ελλάδα από την επόμενη χρονιά μπαίνουν στην ουρά της μακροχρόνιας ανεργίας.

Σύμφωνα με το Χρήστο Σόφη, Γραμματέα της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, έτσι κι αλλιώς με τον 4692 της Κεραμέως, ως συνέχεια του προσοντολόγιου-λαιμητόμου του Γαβρόγλου, πολλές χιλιάδες αναπληρωτών δεν θα προσληφθούν ξανά. Γιατί στη βάση των οδηγιών του ΟΟΣΑ αυξάνεται ο αριθμός μαθητών στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, από 22 σε 25, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της διδασκαλίας και η αύξηση αυτή σημαίνει νέο κύκλο υπεράριθμων εκπαιδευτικών.

Άρθρα δημιουργήθηκαν 36

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω

fnsgd.eu is made with ♡ by

Diamantopoulos