Λυκοποριά

Η Λυκοποριά (Αυγό) ανήκει στον Καλλικρατικό δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης. Απέχει 50 χλμ. από την Κόρινθο, 9χμ πριν το Δερβένι Κορινθίας, και απλώνεται σε πέντε ολόκληρα χιλιόμετρα κατά μήκος του Κορινθιακού Κόλπου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της Λυκοποριάς είναι 638 κάτοικοι.

Οι πρώτοι και οι περισσότεροι κάτοικοί της ήρθαν το 1865 από τη Ζάχολη και έφεραν μαζί τους τα ήθη και τα έθιμα και ασχολήθηκαν με τη γεωργία. Την αποκαλούν “πατρίδα των φυτωρίων“, πολλά δενδρύλλιά της έχουν φυτευτεί σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ οι κάτοικοί της δίδαξαν την τέχνη του μπολιάσματος σε πολλά μέρη της χώρας μας.

Σημείο αναφοράς της Λυκοποριάς είναι ο φάρος της που διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα από και προς τον Ισθμό της Κορίνθου.

Το χωριό, πριν πάρει την ονομασία Λυκοποριά, ονομαζόταν Αυγό, από τον ομώνυμο λόφο που δεσπόζει στην περιοχή. Για την προέλευση της σημερινής ονομασίας υπάρχουν τρεις εκδοχές.

Η πρώτη και δημοφιλέστερη εκδοχή είναι αυτή που αποδίδεται στη διέλευση των λύκων (λύκος + “ποριά”) από το φυσικό πέρασμα στον λόφο του Αυγού, όπου σήμερα γίνεται η συγκοινωνία με την Καλλιθέα.

Η περιοχή τότε ήταν πευκόφυτη με πυκνή βλάστηση, θάμνους, καλαμιές και ακατοίκητη, δηλαδή υπήρχαν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη διέλευση λύκων.

Η δεύτερη εκδοχή, η οποία μάλλον δεν ευσταθεί, είναι ότι το όνομα προέρχεται από τις “γλυκές οπώρες” που παρήγαγε η κοινότητα (Γλυκοποριά-Λυκοποριά). Όμως η καλλιέργεια εσπεριδοειδών του κάμπου της Λυκοποριάς χρονολογείται αργότερα, μετά την εποχή που πρωτοσυνταντήσαμε το όνομα αυτό.

Η τρίτη εκδοχή, και μάλλον η λογικότερη, είναι ότι προέρχεται από την λατινική λέξη Lux-Lucis που σημαίνει φως, δηλαδή πορεία του φωτός. Ο ήλιος που ανατέλλει στη Λυκοποριά, απ’ τη χαραυγή μέχρι που θα δύσει, δηλαδή από το λυκαυγές μέχρι το λυκόφως, είναι εμφανής σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και φωτίζει με άπλετο φως το χωριό.

Από τη Λυκοποριά προέρχεται ο γνωστός καλλιτέχνης Ανδρέας Γκολφινόπουλος